U trendu

Endrjuz: Hunti u Mjanmaru uvesti sankcije i embargo na oruzje

ŽENEVA – Specijalni izvestilac UN za ljudska prava u Mjanmaru Tom Endrjuz pozvao je danas države da preduzmu korake protiv mjanmarske hunte kroz ekonomske sankcije i embargo na oružje nakon pogubljenja četvorice demokratskih aktivista.

Upitan šta bi trebalo da se uradi kao odgovor, Endrjuz je rekao da postoji niz opcija i da bi međunarodna zajednica trebalo da počne da ih koristi, preneo je Rojters.

„Prva opcija, najbolja opcija je da se Savet bezbednosti UN sastane kako bi doneo snažnu rezoluciju ne samo osude, već i jasne strateške akcije, sankcija, ekonomskih sankcija i embarga na oružje i uputi slučaj Međunarodnom krivičnom sudu“, kazao je on.

Vojne vlasti Mjanmara pogubile su četvoricu demokratskih aktivista koji su osuđeni da su pomagali u izvršenju „terorističkih dela“, objavili su tamošnji državni mediji, što su prve egzekucije u ovoj zemlji posle nekoliko decenija.

Četvorica muškarca su osuđena na smrt u januaru, na suđenju iza zatvorenih vrata, nakon optužbi da su pomagali raznim milicijama da se bore protiv vojske, koja je došla na vlast u vojnom puču prošle godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.