U trendu

EP još bez datuma o zvaničnom početku medustranačkog dijalo

BRISEL, 12. aprila ( Tanjug) – U Evropskom parlamentu za Tanjug kažu bi do kraja maja trebalo da se završe odvojeni sastanci sa svim učesnicima međustranačkog dijaloga u Srbiji, a da će oni prvo početi sa parlementarnim grupama Narodne skupštine Srbije.

Međutim, kada će druga faza dijaloga i zvanično početi nije još jasno obzirom na konstatciju ”još nema utvrđenih planova” za ono što dolazi nakon maja.

Povodom pisanja domaćih medija o navodnom odbijanju dela opozicije, koji je bojkotovao izbore u Srbiji, da se sa zvaničnim dijalogom krene ”tek nakon letnjih odmora”, kako je navodno tražio EP, u Briselu poručuju da oni nisu ni pravili radni okvir sa septembar.

”To je suviše daleko za naše planove” kažu izvori Tanjug u EP.

Izvori iz Evropskog parelamenta za Tanjug navode da se nakon dogovorene ”pripremne faze”, u naredne dve nedelje, očekuju odvojeni sastanci evropskih parlamentarca, prvo sa parlementarnim grupama Narodne skupštine Srbije.

”Nakon toga ćemo razgovarati sa predstavnicma opozicije koja je van Skupštine. Slede konsulatcije sa predstavnicima vlasti, REM-a, RTS-a itd. To bi sve trebalo da se završi do kraja maja. Za period posle toga nismo još pravili planove”, objašnjavaju u EP postojeći raspored.

U EP nisu želeli da komentarišu dosadašnje kontake sa učesnicima dijaloga u Srbiji, kao i eventualni zahtev dela opozicije, predvođene Strankom slobode i pravde i Narodnom strankom, da se sa zvananičnim dijalogom krene do kraja maja.

Ipak zaključuju da se od juna očekuje mogućnost održavanja fizičkih sastanka i posete evropskih parlamentarca Srbiji.

” Od juna bi Evropski parlament mogao da ukine restrikcije na putovanja. Čim se to dogodi biće omogućeno i održavanje fizičkih sastanka. Do tada održavamo video konsulatcije”, navode u Evropskom parlementu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.