U trendu

EP odobrio IRIS, novu mrežu evropskih telekomunikacionih satelita

BRISEL – Evropski parlament danas je u Strazburu na plenarnoj sesiji odobrio uspostavljanje nove mreže evropskih telekomunikacionih satelita IRIS koja treba da bude aktivirana 2024. godine.

EU je odobrila budžet od 2,4 milijarde evra za prvu satelitsku infrastrukturu otpornosti, među-povezanosti i bezbednosti IRIS i multi-orbitalnu satelitsku mrežu u Evropi.

Novi sateliti će omogućiti bezbednu komunikacionu infrastrukturu za vladine organe i agencije EU, službe za hitne slučajeve i evropske delegacije širom sveta.

“Mehanizam će garantovati stratešku autonomiju EU u oblasti bezbednih vladinih komunikacija, u situaciji kad pretnje sajber bezbednosti postaju sve važnije, posebno nakon agresije Rusije na Ukrajinu“, saopštio je EP.

Glasanje u EU će omogućiti Evropi da ojača svoju autonomiju u svemiru, a izvestilac Kristof Grudler iz grupe liberala Obnoviti Evropu kazao je da će ovi sateliti biti korisni vladama, ali i građanima, dovođenjem interneta do najmanje povezanih područja.

„Takođe sam srećan što su primer prostorne i ekološke održivosti, kako je to zahtevao Evropski parlament“, izjavio je Grudler.

EP je danas odobrio IRIS sa 603 glasa za, 6 protiv i 39 uzdržanih, a zatim će odluku morati formalno da usvoji Savet EU pre nego što dokument bude potpisan i objavljen u Službenom listu.

EPističe da satelitska komunikacija postaje strateško bogatstvo za vlade, kao i za civilno društvo, u kontekstu dvostruke digitalne i ekološke tranzicije.

„S obzirom da je komplementaran zemaljskim mrežama IRIS može doprineti besprekornoj digitalnoj komunikaciji, čak i kad su mreže u prekidu, objašnjavaju u EP.

„Danas EU nema namensku infrastrukturu, uključujući svemirske i zemaljske segmente, da ponudi usluge satelitske komunikacije vladama, privredi i civilnom društvu. Nekoliko globalnih partnera i konkurenata EU ulaže u takve sposobnosti”, saopštio je EP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar