U trendu

EP upozorava: Opasna ruska propaganda glavni izvor dezinformacija u Evropi

Evropski poslanici upozoravaju da glavni izvor dezinformacija u Evropi predstavljaju propagandne kampanje Rusije, ali i Kine, Irana i Severne Koreje.

Evropski parlament najoštrije je osudio sve agresivnije akcije Rusije, Kine, Irana i Severne Koreje, „koje teže narušavanju temelja i principa evropskih demokratija, kao i suverenitet svih zemalja Istočnog partnerstva“, navodi se u pisanom saopštenju.

Imajući u vidu poslednja nastojanja EU da se suprotstavi neprijateljskoj propagandi „trećih strana“, poslanici pozivaju države članice da razmotre razvoj jakog pravnog okvira na nivou Unije i medunarođnom nivou za borbu protiv tih pretnji.

U rezoluciji, koju su usvojila 489 poslanika, EP želi da podigne svest o ruskim propagandnim kampanjama, jer je to „glavni izvor dezinformacija u Evropi“.

Države članice su pozvane da izmene izborne zakone što bi im omogućilo da se proaktivno suprotstave pretnjama koje dolaze od širenja dezinformacija, sajber-napada i kršenja slobode izražavanja tokom glasanja.

Poslanici oštro osuđuju uplitanje trećih strana u izbore i referendume, a EU bi trebalo da podrži i zemlje zapadnog Balkana da osiguraju svoje izborne procese od zlonamernih propagandnih aktivnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.