EP upozorava: Opasna ruska propaganda glavni izvor dezinformacija u Evropi

Evropski poslanici upozoravaju da glavni izvor dezinformacija u Evropi predstavljaju propagandne kampanje Rusije, ali i Kine, Irana i Severne Koreje.

Evropski parlament najoštrije je osudio sve agresivnije akcije Rusije, Kine, Irana i Severne Koreje, „koje teže narušavanju temelja i principa evropskih demokratija, kao i suverenitet svih zemalja Istočnog partnerstva“, navodi se u pisanom saopštenju.

Imajući u vidu poslednja nastojanja EU da se suprotstavi neprijateljskoj propagandi „trećih strana“, poslanici pozivaju države članice da razmotre razvoj jakog pravnog okvira na nivou Unije i medunarođnom nivou za borbu protiv tih pretnji.

U rezoluciji, koju su usvojila 489 poslanika, EP želi da podigne svest o ruskim propagandnim kampanjama, jer je to „glavni izvor dezinformacija u Evropi“.

Države članice su pozvane da izmene izborne zakone što bi im omogućilo da se proaktivno suprotstave pretnjama koje dolaze od širenja dezinformacija, sajber-napada i kršenja slobode izražavanja tokom glasanja.

Poslanici oštro osuđuju uplitanje trećih strana u izbore i referendume, a EU bi trebalo da podrži i zemlje zapadnog Balkana da osiguraju svoje izborne procese od zlonamernih propagandnih aktivnosti.

(Tanjug)

4 komentara
 1. Pera

  Da nije možda nastala greška i da se upozorenje odnosi na Američki „maligni“ uticaj i propagandu u Evropi ? Šteta što je EU postala toliko politički bezlična, slepi sledbenik tudje politike i interesa, da često postupa suprotno vlastitim interesima. SAD su na drugom kontinentu, Rusija je evropska država, ako je ranije bilo reči o sukobu ideologija i društvenog sistema, sada su obe zemlje kapitalističke, u čemu je problem ? Zašto ne saradnja sa svima ? One priče o zapadnoj demokratiji i istočnom zlu, su samo priče za malu decu, ko više u to može uopšte da poveruje ? Što se nas gradjana u Srbiji tiče, zar iko bilo u EU ili SAD može da pomisli da se „demokratsko“, „humanitarno“, nepravno, bombardovanje može zaboraviti ? Da se uništavanje države, ekonomsko, moralno, društveno, ne samo bombardovanjem već mnogo gore svojevremeno sankcijama, može zaboraviti ? Previše je licemerja, neiskrenosti i sebičnosti u EU.

 2. Anonimni

  Ahaha, da vide malo kako izgleda kad neko njima ispira mozak

 3. Anonimni

  Ruska „propaganda“ je za Evropsku i Americku, beba u pelenama…

 4. Anonimni

  Panika, bato…boli istina.

Napišite komentar