U trendu

Episkop Irinej upozorio Blinkena na nasilje nad Srbima

NJUJORK – Episkop istočnoamerički Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej pozvao je američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da učini sve što je u njegovoj moći kod kosovskih vlasti da se zaustavi nasilje nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

Irinej je to zatražio u pismu koje je Blinkenu uputio juče povodom, kako je istakao, sve učestalijih napada na sveštenstvo, monaštvo i svetinje SPC na KiM, a pozivajucih se na izveštaj iz 2015. godine o verskim slobodama, čiji je aktuelni državni sekretar autor.

Kako je navedeno na sajtu SPC, Irinej je u pismu naveo da se nasilje nad Srbima sprovodi na etničkoj osnovi i da se vrši progon Srpske pravoslavne crkve i njenih sveštenika i monaha.

Episkop Irinej, čije sedište je u Njujorku, skrenuo je pažnju na „konstantno kršenje osnovnih ljudskih prava Srba u južnoj srpskoj pokrajini“.

Naglasio je da „izveštaji o neprestanim progonima Srba na verskoj i etničkoj osnovi od strane kosovskih Albanaca posebno zabrinjavaju američke Srbe koji očekuju da ih vlasti SAD odlučno osude“.

Izrazio je posebnu zabrinutost povodom poslednjih napada i kleveta na račun bratstva manastira Visoki Dečani i njegovog igumana Save Janjića.

U vezi s tim, on je prosledio zvanično saopštenje episkopa raško-prizrenskog Teodosija o ugroženosti srpske duhovne i kulturne baštine na Kosovu i Metohiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.