U trendu

Erdogan i Dzonson o Svedskoj, Finskoj, NATO, cenama hrane. . .

ANKARA – Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao je sinoć sa premijerom Velike Britanije Borisom Džonsonom i rekao mu da najveći problem u zahtevima Švedske i Finske za prijem u NATO predstavljaju veze tih država sa osobama pod kontrolom terorističke organizacije Radničke partije Kurdistana (YPG/PKK).

Iz kabineta turskog predsednika saopšteno je da su Erdogan i Džonson telefonom razgovarali o bilateralnim i regionalnim temama, uključujući zahteve Švedske i Finske za prijem u NATO i rat u Ukrajini, prenosi Anadolija.

Dodaje se da je Erdogan rekao da se ne sme zanemariti opravdana reakcija turske javnosti na zahteve za prijem u NATO zemalja koje podržavaju terorizam.

Erdogan je poručio da Ankara želi da bude sigurna da će Finska i Švedska podržavati vrednosti NATO i da će adekvatno odgovoriti na legitimne zabrinutosti Turkske.

Istovremeno iz Londona je poručeno da je Džonson preneo Erdoganu da će Finska i Švedska pružiti dragocen doprinos NATO Alijansi, prenosi Rojters.

Portparol Džonsona rekao je da je britanski premijer zamolio Erdogana da razgovara sa švedskim, finskim i NATO kolegama o tome uoči samita lidera u Madridu u junu.

Džonson i Erdogan takođe su razgovarali o tome da odblokiranju rutu za izvoz ukrajinskih žitarica i o rastu cena hrane u svetu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar