U trendu

Erdogan i Makron o odnosima TUR i FR i regionalnim pitanjima

ANKARA – Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonom sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Kako je saopšteno iz kabineta turskog predsednika, dvojica čelnika su razgovarali o odnosima Turske i Francuske, kao i o regionalnim pitanjima, prenela je je Anadolija.

Erdogan je istakao da su njegova očekivanja od protivraketnog sistema SAMP-T-a da se razvije zajednički sistem koji uključuje maksimalnu saradnju u okviru principa potpune otvorenosti i da se obezbedi pokretanje projekta nabavke.

Dvojica čelnika su, takođe, razgovarali i o nedavnom sastanku u Istanbulu o pitanju isporuke ukrajinskog žita.

Erdogan je podsetio da je na sastanku odlučeno da se procesom izvoza ukrajinskog žita upravlja iz Koordinacionog centra koji će biti uspostavljen u Istanbulu, a koji će činiti Turska, Rusija, Ukrajina i zvaničnici Ujedinjenih nacija (UN).

Predsednik Turske je istakao da će se brzom implementacijom plana osigurati veliko olakšanje u pogledu globalne sigurnosti hrane.

U Istanbulu je 13. jula održan kvadrilateralni sastanak Rusija-Ukrajina-Turska-UN na kojem se razgovaralo o pomorskom transportu ukrajinskog žita i drugih namirnica.

Ministar odbrane Turske Hulusi Akar je nakon sastanka vojnih delegacija Turske, Rusije, Ukrajine i predstavnika UN o pomorskom transportu ukrajinskog žita kazao kako je dogovoreno uspostavljanje Koordinacionog centra u Istanbulu gde će biti smešteni predstavnici svih strana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar