U trendu

Erdogan kritikuje EU jer ne ispunjava obećanja

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kritikovao je danas EU zbog neispunjavanja obećanja o pružanju pomoći Turskoj za sirijske izbeglice, kao što je bilo dogovoreno sa zvaničnicima dve strane.

U govoru na sastanku Unije privrednih komora i produktnih berzi Turske, Erdogan je rekao da je više meseci prošlo od kad su se Ankara i EU dogovorili o pomoći od više milijardi dolara za sirijske izbeglice u Turskoj, a da još ništa nije uradjeno, prenosi turska novinska agencija Džihan.

Erdogan je kazao da je Turska zbrinula tri miliona sirijskih izbeglica i da je dosad za to potrošila 10 milijardi dolara, a uz sredstva nevladinih organizacija ukupan iznos je prešao 20 milijardi dolara.

„A šta su oni rekli? Daćemo vam tri miliona evra godišnje. Pa da li su dali bilo kakav novac do sada? Ne!“, rekao je Erdogan.

Turski predsednik je rekao da evropski lideri dolaze u Tursku i obilaze izbegličke kampove i da stalno traže detaljne projekte u zamenu za finansiranje.

„Je l’ se vi šalite, kakvi projekti? Trenutno ima 25 kampova. Vidite ih, nema nikakvog projekta“, rekao je Erdogan i dodao da je Turska podigla kontejnerske gradove, šatorske gradove, a da im Evropljani i dalje poručuju da treba da im se pošalju projekti a oni će onda poslati novac.

Prema sporazumu sa EU predvidjeno je ukidanje viza za turske državljane i ubrzavanje puta Turske ka članstvu u Uniji.

Turskoj je ostalo da ispuni pet preostalih uslova, od prvobitnih 72, da bi joj EU odobrila bezvizna putovanja u države Unije za njene gradjane.

Medju tim uslovima su mere za sprečavanje korupcije, zaštita podataka u skladu s standardima EU, saradnja s evropskom policijskom agencijom Europol, sudska saradnja o krivičnim pitanjima sa svim zemljama članicama EU, i najproblematičniji uslov prema Erdoganu, revizija zakona o terorizmu, da se uskladi sa evropskim standardima.

Erdogan je ponovio danas da se protivi zahtevu EU da Turska promeni svoj zakon za borbu protiv terorizma i tražio odgovor od Unije zašto je dozvolila da teroristička organizacija postavi šatore ispred Evropskog parlamenta. Erdogan je mislio na pristalice Radničke partije Kurdistana (PKK) koje Turska i njeni saveznici smatraju terorističkom organizacijom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.