U trendu

Erdogan najavio ratifikaciju kandidature Finske za članstvo u NATO-u

ANKARA – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će Turska u parlamentu započeti proces ratifikacije kandidature Finske za članstvo u NATO-u, pošto je ta skandinavska zemlja preduzela konkretne korake da ispuni svoja obećanja.

Na konferenciji za novinare sa svojim finskim kolegom, Erdogan je rekao da će Turska nastaviti razgovore sa Švedskom o pitanjima vezanim za terorizam i da će kandidatura Švedske za članstvo u NATO-u direktno zavisiti od preduzetih mera, preneo je Rojters.

Finski predsednik Sauli Ninisto danas je pozdravio plan Turske da započne proces ratifikacije članstva Finske u NATO.

„Ranije smo razumeli da ste doneli svoju odluku i da je danas potpisivanje potvrđuje da turski parlament počinje da radi na ratifikaciji finskog članstva“, rekao je Ninisto na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Tajipom Erdoganom.

„To je sigurno, za celu Finsku, veoma važno“, naveo je finski predsednik.

Švedska i Finska su formalno podnele zahtev za pridruživanje NATO u maju prošle godine, napuštajući decenije vojne neutralnosti, nakon napada Rusije na Ukrajinu.

Međutim, Turska je iznela prigovore, optužujući ove dve države da tolerišu, pa čak i podržavaju terorističke organizacije, uključujući kurdsku PKK i FETO, grupu koja, kako navodi Anadolija, stoji iza pokušaja puča u Turskoj u julu 2016. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.