U trendu

Erdogan: Ne verujem da će nam SAD uvesti sankcije

ANKARA – Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao da će razgovarati o „zategnutim odnosima“ sa izabranim predsednikom SAD Džoom Bajdenom kada bude preuzeo predsedničku funkcju, odbacujući mogućnost da će Turskoj biti uvedene sankcije zbog kupovine ruskog raketnog sistema S-400.

Bilateralni odnosi NATO saveznika su se pogoršali kada su Turci kupili od Rusa S-400, ali i kada je došlo do mimoilaženja oko politike prema Siriji.

„Izjave koje oni (američka administracija) daju u vezi sa našim nabavkama oružja nisu lepe. Naročito smatramo da je njihov pristup u severnoj Siriji pogrešan“, rekao je Erdogan, a preneo Rojters.

Erdogan je pred put u Azerbejdžan rekao da je prerano komentarisati buduću Bajdenovu administraciju, koja je kritikovala Erdoganovu politiku.

„Neka prvo Bajden preuzme dužnost. Kada postane predsednik, sešćemo zajedno i razgovarati o određenim pitanjima. Kao što smo i ranije pričali u SAD ili Turskoj, tako ćemo uraditi i ovog puta“, poručio je Erdogan.

Kupovina S-400 od Rusije je prošle godine povećala je verovatnoću da SAD uvede Turskoj sankcije početkom sledeće godine, ukoliko Kongres usvoji odbrambeni zakon, koji uključuje zahtev predsedniku da sankcioniše Tursku, dodaje Rojters.

Predstavnički dom je već usvojio zakon u utorak.

„U diplomatiji, pravi put se pronalazi razgovorima i sastancima“, rekao je Erdogan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.