U trendu

Erdogan: Nećemo dozvoliti ulazak Finske i Švedske u NATO

ANKARA – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da njegova zemlja neće dozvoliti pridruživanje Finske i Švedske NATO savezu.

„Turska ne može da kaže „da“ članstvu Finske i Švedske u NATO, bez uvrede, to je nemoguće“, rekao je Erdogan, prenose RIA Novosti.

On je najavio da će delegacije te dve zemlje u ponedeljak posetiti Tursku, ali je poručio da „ne moraju da se muče“ i da dolaze kako bi ubedile Tursku da odobri njihov prijem u NATO, prenosi Rojters.

Ocenio je da bi NATO postao „mesto koncentracije predstavnika terorističkih organizacija“, kada bi Finska i Švedska postale članice tog saveza.

Švedsku je nazvao „gnezdom“ terorizma, dodajući „da ima teroriste i u parlamentu“.

„Nijedna od te dve zemlje nema jasan, otvoren stav prema terorističkim organizacijama. Kako možemo da im verujemo?“, rekao je Erdogan.

Ankara tvrdi da Švedska i Finska pružaju utočište osobama koje su povezane sa grupama koje smatra terorističkim, odnosno sa Radničkom partijom Kurdistana i pristalicama propovednika Fetulaha Gulena koga optužuje da stoji iza pokušaja puča 2016. godine.

Turska državna televizija TRT Haber javila je i da Švedska i Finska nisu odobrile repatrijaciju 33 osobe na zahtev Turske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.