Erdogan proglasio pobedu: Rezultati referenduma su jasni

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je večeras da je rezultat refernduma „jasan“ i pozvao je premijera i lidera nacionalističke partije da im čestita na ishodu, javio je Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore bliske predsedniku.

Istovremeno, AP javlja da Erdoganove pristalice uz vatromet slave u Istanbulu rezultate referenduma dok prebrojavanje ulazi u završnicu.

Prema poslednjim preliminarinim rezultatima, na osnovu prebrojanih 98,2 odsto glasova – 51,31 je glasalo „za“, navodi Anadolija.

Građani Turske su se na referendumu izjašnjavali o ustavnim promenama, kojima bi se proširila ovlašćenja predsednika Erdogana.

Deo turske opozicije čestita Erdoganu, drugi kritikuju

Vođa turske opozicione nacionalističke patije MHP Devlet Bahčeli rekao je da je ishod referenduma o proširenju predsedničkih ovlašćenja „nesumnjivo uspešno dostignuće“ i da ga kao takvo treba poštovati.

Bahčeli, koji je podržao ustavne promene, u saopštenju pošto su rezultati pokazali pobedu predloženih ustavnih promena, naveo je da su glasači slobodnom voljom izabrali da Turska napusti parlamentarni sistem vladavine i prihvati predsednički.

On je dodao da je, ishodom referenduma, Turska odbacila priostisa pretnje i ucene celog sveta da se „progura“ protivljenje izmenama ustava.

Istovremeno, dve glavne opozicione partije traže ponovno brojanje glasova.

Pro-kurdska Demokratska partija (HDP) rekla je da će osporiti dve trećine glasova, rekavši da „postoje indikacije da je 3-4 odsto glasova izmanipulisano“, prenosi AFP.

Zamenik predsednika Republikanske narodne partije (ĆP) Bulent Tezkan kririkovao je „nepravilnosti“ izbornih vlasti, dok je drugi zamenik iste stranke Erdal Aksunger rekao da mogu da ospore do 60 odsto glasova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.