U trendu

Erdogan: Rusija ne poštuje dogovor o Siriji

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio je danas Rusiju da ne poštuje sporazum zaključen sa Turskom o severozapadu Sirije, gde sirijska i ruska avijacija nastavljaju bombardovanje, prenela je agencija Anadolija.

„Sa Rusijom smo zaključili dogovor… Ako Rusija poštuje dogovor i mi ćemo. Nažalost, Rusija trenutno ne poštuje sporazum“, rekao je Erdogan.

Nasilje u Siriji je nastavljeno iako je početkom januara stupio na snagu sporazum o obustavi neprijateljstava postignut izmedju Rusije i Turske, posrednika koji podržavaju suprotne strane u sukobu.

Snage sirijskog predsednika Bašara el Asada uz podršku ruskog ratnog vazduhoplovstva od 16. decembra su pojačale bombardovanje severozapada Sirije dok se na tlu vode borbe s džihadistima i pobunjenicima, uprkos primirju tada najavljenom u avgustu.

Više od 380.000 ljudi poginulo je od početka rata u Siriji. Konflikt je počeo represijom na proteste opozicije u martu 2011. godine, a tokom godina je postajao složeniji sa učešćem stranih zemalja i raznih džihadističkih grupa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.