U trendu

Erdogan: Ujguri iz Kine da žive u miru i da imaju sva prava

ANKARA – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas kineskom kolegi Si Đinpingu da je za Tursku važno da Ujguri žive u miru sa „jednakim pravima kao svi državljani Kine“, ali je dodao i da poštuje kineski državni suverenitet.

Erdogan je ovo izjavio tokom razgovora sa Sijem, a dvojica lidera su razgovarala o bilateralnim i regionalnim odnosima, prema saopštenju iz turskog predsedništva, preneo je Rojters.

Britanska novinska agencija dodaje da je oko milion ljudi, uglavnom iz ujgurskih i ostalih muslimanskih manjina, zatvoreno prethodnih godina u kampovima u istočnom regionu Sinđijangu.

Kina je prvobitno negirala da postoje kampovi, ali je potom rekla da postoje „profesionalni centri napravljeni da se bore protiv ekstremizma“, negirajući sve optužbe o kršenju ljudskih prava.

Oko 40.000 Ujgura koji žive u Turskoj su kritikovali odluku Ankare oko ekstrasdicionog sporazuma potpisanog prošle godine sa Kinom.

Iz turskog ministarstva spoljnih poslova je rečeno da slični dogovori postoje sa drugim zemaljama i pritom je demantovano da bi to značilo da bi Ujguri mogli biti vraćeni u Kinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.