U trendu

ES SPC u CG: Spremni na razgovor, uz uvažavanje

PODGORICA – Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori saopštio je da je spreman da razgovara o Zakonu o slobodi veroispovesti ali na, kako je naveo, način koji će potpuno uvažavati obe strane u dijalogu.

Episkopski savet je nagasio da se tekst inicijative za ocenu ustavnosti tog zakona nalazi u završnoj fazi u saopštenju objavljenom nakon sednice u Nikšiću u, kako se navodi, proširenom sastavu kojoj su prisustvovali i članovi pravnog tima za izradu inicijative za ocenu ustavnosti „diskriminatorskog Zakona o slobodi veroispovesti“.

„Ukoliko crnogorske vlasti smatraju da mogu samostalno da nameću teme i rešenja, kao što su to ranije radili i danas čine, pozivajući na dijalog samo o primeni Zakona – sa pravom ćemo smatrati da se radi o fingiranju poziva za dijalog, što će biti odgovornost Vlade“, navodi se u saopštenju Episkopskog saveta SPC u CG, prenele su sinoć Vijesti.

Navodi se da je konstatovano da je tekst inicijative za ocenu ustavnosti Zakona o slobodi veroispovesti doveden u završnu fazu nakon što su obavljene ozbiljne konsultacije sa najširim krugom pravnih stručnjaka.

Razmatrano je, kako se dodaje, i preduzimanje drugih pravnih mera „koje bi predupredile i otklonile štetne posledice ovog zakona, ne samo po Crkvu, nego po sveukupno crnogorsko društvo“.

Kako se navodi, Episkopski savet se upoznao i sa pravnim aktivnostima koje su dosad Patrijaršija i Sveti Sinod preduzeli u cilju pravnog osporavanja spornog zakona.

„Zbog velikog interesovanja javnosti u pogledu razloga zbog kojih inicijativa još nije podnesena Ustavnom sudu od strane Crkve, slobodni smo da javnost obavestimo da u skladu sa odredbom čl. 36 tc. 3 Zakonom o Ustavnom sudu, taj sudski organ, može i sam pokrenuti postupak ocene ustavnosti pravnih akata, osobito imajući u vidu jedan broj očigledno neustavnih odredbi ovog zakona, i to, pre svega, onih koji se tiču istorijski stečenog pravnog subjektiviteta Crkava i verskih zajednica i neprikosnovenosti prava njihove svojine“, navodi se u saopštenju.

Kako se najavljuje, inicijativa će biti podneta u najskorije vreme.

Poručuje se i da pravoslavni vernici i drugi građani Crne Gore i šire, koji se u velikom broju okupljaju na ulicama svojih gradova, i ovom prilikom šalju jasnu poruku da molebani i litije nisu, kako se pogrešno tvrdi i sa najviših državnih adresa, usmereni protiv države Crne Gore.

Episkopski savet poručio je i da žali zbog, kako je naveo, grubih manipulacija koje su u medijima ovih dana iznosili najviši državni zvaničnici, odbijajući pritom svaku optužbu da se iza aktivnosti crkve kriju bilo kakvi i bilo čiji politički ili ideološki interesi.

„Ovom prilikom nećemo odgovarati na njihove navode u kojima je bilo još niz istorijskih i činjenicnih netačnosti o Crkvi u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju i naglašava da su neistiniti medijski napisi o tome da su u toku razgovori Crkve i crnogorskih vlasti u vezi sa spornim zakonom.

Episkopski savet naglašava da je te navode nedvosmisleno demantovao i premijer CG Duško Marković, rekavši da poziv za dijalog Crkvi tek treba da bude poslan od strane Vlade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.