U trendu

Eskobar o sporazumu Pristine i američke korporacije MČ

VAŠINGTON – Američki specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je nakon potpisivanja energetskog sporazuma između američke korporacije Milenijum (MČ) i kosovske vlade da je taj sporazum znak produbljivanja saradnje Kosova i SAD.

„Kosovo je izuzetno dobar partner u regionu. Rado činimo sve što možemo da produbimo saradnju „, rekao je on za Glas Amerike.

Predstavnici vlade privremenih prištinskih institucija sinoć su u američkom Kongresu potpisali sporazum sa američkom korporacijom Milenijum čelindž korporejšn (MČ), čija vrednost iznosi 236,7 miliona dolara.

Prema rečima Eskobara, važno je da se ceo region distancira od ruske energije jer je, kako kaže, Rusija koristi kao oružje.

Odgovarajući na pitanje Glasa Amerike u vezi sa rizikom od uticaja sukoba u Ukrajini na Zapadni Balkan Eskobar je kazao da je evropska bezbednost prioritet za SAD.

„Nikada nismo videli jedinstvo koje sada imamo unutar NATO i jedinstvo koje imamo sa našim evropskim partnerima. U tom kontekstu razmatramo i Zapadni Balkan i verujem da će Zapadni Balkan biti u redu“, rekao je on.

Američki zvaničnik je dodao da sve zemlje u regionu imaju podršku i pažnju SAD uprkos raznim izazovima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.