U trendu

Etiopija nudi nagradu za nalaženje odbeglih vodja Tigraja

Etiopske vlasti ponudile su nagradu od oko 200.000 evra za informacije koje bi dovele do nalaženja vodja severnog regiona Tigraja koji su u bekstvu.

Vodje Oslobodilačkog fronta naroda Tigraja (TPLF), partije koja je upravljala regionom pošto je držala vlast na nivou zemlje gotovo 30 godina, u bekstvu su od kada su državne snage zauzele Mekele, glavni grad Tigraja 28. novembra.

Premijer Etiopije Abih Ahmed, inače prošlogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir, pokrenuo je 4. novembra vojnu ofanzivu protiv snaga TPLF koji upravlja tim regionom.

Etiopska vojska daće 10 miliona bira (oko 210.000 evra) svakom ko zna tačnu lokaciju vodja hunte TPLF, rekao je šef informacionog odeljenja vojske general Asrat Denero, prenela je državna televizija EBC. General Asrat je takodje naveo brojeve telefona na koje mogu biti dostavljene informacije.

Dva dana posle pada Mekelea 30. novembra etiopski premijer Abij Ahmed dao je uveravanja poslanicima da savezna vojska prati vodje TPLF-a i da će oni biti brzo uhapšeni.

On je rekao da se oni nalaze oko 50 kilometara zapadno od Mekelea, ali svrgnuti predsednik Tigraja i vodja TPLF-a Debrecion Gebremajkl je tada rekao za Frans pres da je navedena lokacija netačna.

Već gotovo dve nedelje ne može se stupiti u kontakt sa vodjama TPLF-a koji su u bekstvu.

Premijer Abij je poslao vojsku u Tigraj da tamo uspostavi legitimne institucije i izvede pred lice ravde vodje TPLF-a koji su se mesecima suprotstavljali centralnim vlastima zemlje.

Etiopska savezna policija izdala je 13. novembra naloge za hapšenje vodje TPLF Debreciona i još 63 lidera te partije.

Iako je Adis Abeba objavila kraj vojne operacije u Tigraju borbe su tamo nastavljene, prema Ujedinjenim nacijama koje se žale da im etiopske vlasti ograničavaju pristup regionu.

Tokom četiri nedelje sukoba, oko 50.000 ljudi je pobeglo u Sudan, dok je veliki broj raseljen unutar Tigraja. Za sada se ne zna broj žrtava u sukobu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.