U trendu

Etiopija optužila snage u Tigraju da su raketama gadjali susednu oblast

Rakete su pogodile noćas aerodrome u dva mesta pored Tigraja, u regionu Amhara gde se vojska bori protiv regionalnih vlasti, saopštila je danas etiopska vlada i optužila disidentne vlasti Tigraja za napade.

Rakete su pale u okolini aerodroma gradova Gondar i Bahir Dar, glavni grad regiona Amhara, koji se nalazi oko 200 kilometara od granice sa Tigrajom, i izazvale štete, saopštio je vladin krizni štab, ne navodeći da li ima nastradalih.

Predsednik regiona Tigraja Debretsion Gebremajkl rekao je danas za Frans pres da nije upoznat sa gadjanjima ali je podsetio da njegova partija Front za oslobodjenje naroda Tigraja (TPLF), koji je na vlasti u tom regionu, smatra svaki aerodrom koji se koristi za napad na njih legitimnom metom.

Etiopski premijer Abij Ahmed 4. novembra pokrenuo je vojnu ofanzivu protif TPLF-a koji se suprotstavlja njegovoj vlasti više meseci i koji optužuje za napad na baze  savezne vojske u regionu.

„U noći 13. novembra rakete su ispaljene na Bahir Dar i Gondar. Zone aerodroma su pretrpele štete“, naveo je danas krizni štab vlade na svom Tviter nalogu. Kako se dalje navodi, hunta TPLF koristi poslednju municiju u svom arsenalu, i u saopštenju dodaje da je u toku istraga.

Brojni posmatrači strahuju da bi sukob u Tigraju mogao da uvuče Etiopiju i njene brojne manjine u etnički rat. Tenzije stalno izbijaju izmedju zajednica Amhara i Tigraj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.