U trendu

Etiopski premijer najvio nove vazdušne napade na Tigraj

ADIS ABEBA – Premijer Etiopije Abiju Ahmed najavio je nove vazdušne napade na region Tigraj na severu Etiopije nakon što je etiopsko ratno vazduhoplovstvo prethodno već bombardovalo pobunjeničke položaje.

Gornji dom parlamenta u Etiopiji izglasao je postavljanje privremene administracije u regionu Tigraj, u kojem je ove nedelje izbio sukob na granci građanskog rata između regionalnih snaga i savezne vlade, preneo je Rojters.

Usvajanje odluke o postavljanju privremene administracije u Tigraju otvara put za smenu aktuelnog regionalnog rukovodstva koje je savezna vlada u Adisabebi proglasila nezakonitim.

Odluka ne zahteva dodatna odobrenja i premijeru Abiju Ahmedu daje odrešene ruke da planira, koordiniše i sprovodi adekvatne mere, preneo je AP.

Savezna vlada je saopštila da će privremena administracija imenovati nove zvaničnike, obezbediti vladavinu prava, odobriti budžet i olakšati proces sprovođenja izbora.

Nakon što je premijer Ahmed uveo šestomesečno vanredno stanje i presekao internet i telefonske veze u Tigraju, vlada u Adisabebi je u sredu pokrenula i vojne akcije zbog navodnih napada lokalnih vlasti na savezne trupe.

Tenzije u Etiopiji eskaliraju od septembra, kada su u Tigraju održani regionalni izbori uprkos protivljenju savezne vlade, koja je glasanje nazvala „ilegalnim“.

Poslednjih dana obe strane se međusobno optužuju za planiranje vojnog sukoba, a juče je etiopsko ratno vazduhoplovstvo bombardovalo skladišta oružja i uništilo tešku artiljeriju regionalnih snaga.

Etiopski premijer, koji je prošle godine osvojio Nobelovu nagradu za mir, pokrenuo je u sredu vojnu akciju protiv Narodnog oslobodilačkog fronta Tigraj (TPLF), koji je dominirao politikom u Etiopiji sve do njegovog dolaska na vlast 2018. godine.

On je zapretio da će vojne operacije biti nastavljene sve „dok hunta ne bude izvedena pred lice pravde“.

Analitičari i diplomate strahuju da bi u Etiopiji mogao da izbije građanski rat, koji ne samo da bi ugrozio ekonomski razvoj i opstanak zemlje, već bi mogao i da destabilizuje čitav Rog Afrike, strateški region koji je ujedno i jedan od najturbulentnijih delova sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.