U trendu

EU: Albanija da nastavi reforme i nakon izbora

BRISEL – EU je pozdravila održavanje parlamentranih zbora u Albaniji i pozvla sve političke snage da osiguraju poštovanje ishoda izbora i efikasno i demokratsko funkcionisanje institucija zemlje.

Iz Brisela pozivaju i da se sve nepravilnosti uočene tokom jučerašnjih izbora u Albaiji hitno istraže, uključujući i navode o kupovini glasova.

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj i komesar za proširenje, Oliver Varheji, u zajedničkom saopštenju konstatuju da su svi akteri na albanskim parlamnetarinim izborima imali dovoljno poverenja da učestvuju u izborima, a da je Centralna izborna komisija nadzirala izborni proces na transparentan način.

Dodaje se da su posmatrači na izborima prijavili zabrinutost u vezi sa zloupotrebom državnih resursa ili funkcija od strane vladajuće stranke i drugih javnih ličnosti kao i da će EU nastaviti da pažljivo prati izborni razvoj do konačne potvrde rezultata.

”Albanija je prešla dug put na putu ka Evropskoj uniji, pokazujući istrajnost u sprovođenju teških reformi u interesu albanskog naroda. Prelazni period do inauguracije novog parlamenta i vlade ne bi trebalo da zaustavi kontinuirane napore za sprovođenje neophodnih reformi. Želeli bismo da zemlja uđe u sledeću fazu procesa pristupanja, s prvom međuvladinom konferencijom koja je započela pregovore što je pre moguće”, navodi se u zajedničkom saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.