U trendu

EU bez dogovora o prekidu sezonskog pomeranja sata

BRISEL, 18. marta ( Tanjug) – Još nije došlo vreme za promenu vremena, poručio je u izjavi za Tanjug portparol Evropske komisije Erik Mamer.

Na pitanje Tanjuga o konačnom dogovoru unutar EU o prekidu sezonskog pomeranja sata, u Briselu naglaašavaju da i dalje nema konsenzusa među zemljama članicama koje bi trebalo da se dogovore da li žele da zadrže letnje ili zimsko vreme.

”Lopta je u dvorištu zemalja članica koje treba da nađu zajedničku poziciju u okviru Saveta EU”, objašanjava portparol Komisije Stefan de Kersmaker.

Kersmaker u izjavi za Tanjug podseća da je Evropska komisija nakon javnih konsultacija i ekspertskih analiza u septembru 2018. godine predstavila predlog za okončanje sezonskih promena vremena.

Tokom javne rasprave u EU, u kojoj je učetvovalo oko 4,6 miliona građana, 84 odsto se založilo za ukidanje pomeranja sata dva puta godišnje, a 16 odsto je želelo da zadrži tu praksu.

Predlog Evropske komisije o prekidu sezonskog pomeranja sata podržao je i Evropski parlament 2019. godine, ali da bi predlog stupio na snagu mora da sačeka i odluku Evropskog saveta za koju još nije jasno kada bi mogla biti doneta.

Ono što jeste jasno je da se sledeće pomeranje sata u Evropi očekuje 28. marta.

U EK podsećaju da su evropske zemlje uvele letnje pomeranje sata u prošlom veku radi uštede energije, posebno u vreme rata ili tokom naftne krize 1970-ih.

Trenutno u EU postoje tri standardne vremenske zone: zapadnoevropsko vreme (Irska, Portugalija, Velika Britanija), srednjoevropsko vreme (17 država članica) i istočnoevropsko vreme (Bugarska, Kipar, Estonija, Finska, Grčka, Letonija, Litvanija i Rumunija).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.