U trendu

EU daje 40 miliona evra za vakcinaciju na istoku Evrope

BRISEL, 11. februara ( Tanjug) – Evropska unija je u partnerstvu sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) pokrenula novi program vredan 40 miliona evra za pružanje pomoći u obezbeđivanju sigurne i efikasne vakcinacije u šest zemalja tzv. Istočnog partnerstva.

Program je namenjen za jačanje spremnost za efikasan prijem i davanje vakcina u Jermeniji, Azerbejdžanu, Belorusiji, Gruziji, Moldaviji i Ukrajini.

U EK navode da program uključuje logističku podršku za upravljanje lancem snabdevanja vakcinama, obuku zdravstvenih menadžera i medicinskog osoblja, vođenje podataka o vakcinaciji i nadzor bezbednosti vakcina.

”Ovim novim programom EU se obavezuje da će podržati naše istočne partnere u borbi protiv zdravstvene krize. Zajedničko delovanje takođe će nam omogućiti da ubrzano radimo na održivom društveno-ekonomskom oporavku u regionu”, kaže komesar za proširenje i susedstvo, Oliver Varheji.

U Briselu dodaju da je ovaj program dolazi uz fonda od milijardu evra pomoći koja je EU do sada mobilizovana za rešavanje zdravstvene pandemije i podršku dugoročnom socijalno-ekonomskom oporavku regiona Istoka Evrope.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.