U trendu

EU danas objavljuje nove sankcije Rusiji

BRISEL – Očekuje se da će Evropska unija danas predstaviti šesti paket sankcija Rusiji koji bi prvo razmatrali ambasadori 27 zemalja članica, a zatim i Evropski parlament, a kako se najavljuje, odnosio bi se na rusku naftu kao i na banke.

Prema pisanju „Gardijana“, zvaničnici EU su u utorak uveče predali nacrt sankcija zemljama evropskog bloka, ali postoje podele o tome kako bi naftni embargo trebalo ubuduće da izgleda.

Evropska komisija ne planira da otkrije sadržaj nacrta, pre nego što se predsednica Ursula fon der Lajen danas ne obrati Evropskom parlamentu.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj rekao je u utorak da Unija radi na šestom paketu sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini, koje će se, kako je najavio, odnositi na rusku naftnu industriju, još neke ruske banke, kao i za „odgovorne za širenje dezinformacija“.

„Radimo na šestom paketu sankcija čiji je cilj da se još banaka izbaci iz SWIFT sistema, popišu akteri za širenje dezinformacija i reši pitanje uvoza nafte“, naveo je Borelj na Tviteru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar