EU: Donacija od oko 65 miliona vakcina siromašnim zemljama

BRISEL – Evropska unija bi siromašnim državama mogla da donira oko pet odsto vakcina koje je naručila za svoje potrebe, saznaje Rojters iz jednog internog dokumenta.

Ukoliko bi se ostvario ovaj plan koji je predložila vlada Francuske, postoji rizik da bi se ugrozila distributivna shema koju je za siromašne države predvidela Svetska zdravstvena organizacija.

Ipak, ovaj predlog francuske vlade mogao bi da bude realizovan samo ukoliko EU bude imala viškove vakcina, koje je do sada naručila od kompanija Fajzer/Biontek, Moderna, Džonson i Džonson, AstraZeneka/Oksford, Sanofi/GSK i KjurVak.

U dokumentu koji je pripremio kabinet palate Matinjon stoji da bi „donacija vakcina siromašnim zemljama iz fundusa EU bila, kratkoročno, najefikasniji način da se ostvari ambiciozan plan o vakcini kao javnom dobru“.

EU je naručila ukupno 1,3 milijarde doza vakcina protiv kovida-19, a u slučaju da francuski predlog bude prihvaćen i ukoliko se ispostavi da je ostvariv, siromašnim zemljama bi bilo donirano oko 65 miona doza.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.