U trendu

EU evakuiše svoje građane iz Vuhana

BRISEL, 28. januara ( Tanjug) – Evropska unija je usled jačanja zaraze izazvane koronavirusom na zahtev Franucske aktivirala zajednički Mehanizam civilne odbrane sa ciljem da se obezbedi konzularna podrška građanima EU u Vuhanu, u Kini, žarištu nove zaraze, saopšteno je u Briselu.

U Evropskoj komisiji najavljuju da će kroz pokrenuti Mehanizam dva aviona biti poslata da prebace građane zemalja EU iz Vuhana u Evropu.

Evropska komisija pozvala je sve građane EU, bez obzira na nacionalnost, koji se trenutno nalaze u regionu Vuhan, a žele da se evakuišu da se prijave.

Početne cifre govore o 250 francuskih građana koji će biti prebačeni prvim avionom i još 100 građana iz drugih zemalja članica koji čekaju sledeći avion.

”Naš Centar za koordinisanje u kriznim situacijama radi neprekidno i u konstantnom je kontaktu sa zemljma članicama, delegacijama EU u regionu i kineskom ambasadom u Briselu. U slučaju potrebe, mobilisaće se dodatna podrška EU”, rekao je komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič.

U Evropskoj komisji naglašavanju da su spremni da pomognu zemljma članicama u „jakom i koordinisanom” odgovoru na situaciju s koronavirusom koja se ”i dalje razvija”.

Dodaje se da je francuski zahtev prvi zahtev za pokretanje mehanizma zajedničke civilne odbrane EU u slučaju epidemije koronavirusom, a da se ne isključuje podnošenje novih zahteva u narednim danima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.