U trendu

EU i SAD suspenduju uzajamne carine u sporu Erbasa i Boinga

 Evropska unija i SAD odlučile su, u znaku dobre volje da ponovo izgrade transatlantske odnose, da suspenduju carine primenjene u okviru dugog spora proizvodjača aviona Erbasa i Boinga, rekla je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Fon der Lajen je rekla posle video razgovora sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom da su se obe strane obavezale da će se usredsrediti na rešavanje sporova oko aviona, i osloniti na rad svojih trgovinskih predstavnika.

„Predsednik Bajden i ja smo se dogovorili da suspendujemo nače carine uvedene u okviru sporova Erbas-Boing na avionske i neavionske proizvode za prvobitni period od četiri meseca“, rekla je je Fon der Lajen u saopštenju posle razgovora sa američkim predsednikom.

Ona je naglasila da je to vrlo pozitivan signal za ekonomsku saradnju dve strane u godinama koje dolaze i da „izvanredna vest“ za firme i industrije sa obe strane Atlantika.

EU koristi prve mesece Bajdenove administracije da resetuje odnose sa SAD posle četiri godine napetosti za vreme predsednika Donalda Trampa.

Inicijativom da ublaže spor oko aviona koji je dugo opterećivao njihove trgovinske odnose, EU nastoji da oživi duh saradnje Vašingtona i Evrope koji je dugo definisao svetsku diplomatiju.

Fon der Lajen je rekla da je pozvala Bajdena na medjunarodni samit o zdravlju u Rimu 21. maja, gde treba da se razgovara o zajedničkoj borbi protiv kovida-19, zajedničkog neprijatelja od koga je umrlo više od milion ljudi u EU i SAD zajedno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.