U trendu

EU i SAD zabrinute zbog previranja u Sudanu

BRISEL/VAŠINGTON – Evropska unija je zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog mogućeg vojnog udara u Sudanu, a visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj je na Tviteru napisao da sa „najvećom zabrinutošću“ prati događanja u toj državi.

On je tako reagovao na poslednja dešavanja u toj zemlji na severoistoku Afrike, nakon što su se pojavili izveštaji da su sudanske vojne snage uhapsile nekoliko visokih vladinih zvaničnika, uključujući privremenog premijera, prenosi agencija AP.

„EU poziva sve zainteresovane strane i regionalne partnere da vrate proces tranzicije na kolosek“, napisao je Borelj, misleći na krhku tranziciju Sudana sa autokratije na demokratiju nakon svrgavanja dugogodišnjeg vladara Omara al-Bašira 2019. godine.

Nešto ranije je američki specijalni izaslanik za Afriku DŽefri Feltman rekao je da je Vašington „duboko uznemiren“ i ukazao da će vojni udar ugroziti američku pomoć toj osiromašenoj zemlji.

„Kao što smo više puta ponavljali, bilo kakva nasilna promena prelazne vlade ugroziće američku pomoć“, saopštio je američki biro za afrička pitanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar