U trendu

EU: Iran da prekine sa izricanjem i izvršenjem smrtnih kazni

BRISEL – Evropska unija je danas pozvala vlasti Irana da odmah prekinu sa izricanjem i izvršenjem smrtnih kazni demonstrantima, kao i da bez odlaganja ponište nedavne smrtne kazne koje su već izrečene u kontekstu protesta koji su u toku i da obezbede pravičan proces svim pritvorenicima.

U saopštenju EU poziva Iran da vodi doslednu politiku ka ukidanju smrtne kazne.

Ministri spoljnih poslova EU su danas podržali težnju iranskog naroda „za budućnost u kojoj se poštuju, štite i ispunjavaju njihova univerzalna ljudska prava i osnovne slobode“.

U tom kontekstu, EU „priznaje vodeću ulogu žena i mladih u pozivanju na odbranu ovih normi i vrednosti“ i oštro osuđuje „rasprostranjenu, brutalnu i nesrazmernu upotrebu sile od strane iranskih vlasti protiv mirnih demonstranata, uključujući žene i decu, što je dovelo do gubitka stotina života, što je jasno kršenje osnovnih principa sadržanih u međunarodnom pravu“.

EU traži od Irana da obezbedi pravo na mirno okupljanje i osuđuje ograničenja u komunikaciji, uključujući gašenje interneta i poziva Iran da osigura pravo na slobodu izražavanja.

Sa sastanka EU ministara poslat je apel Iranu da prestane sa „proizvoljnim pritvaranjima kao sredstvom za utišavanje kritičnih glasova i oslobode sve one koji su nepravedno pritvoreni u vezi sa ostvarivanjem prava na mirno okupljanje i slobodu izražavanja, uključujući nedavno uhapšene demonstrante kao i decu, novinare i branitelje ljudskih prava“.

EU takođe oštro osuđuje „široku upotrebu mučenja, okrutnog, nehumanog i ponižavajućeg postupanja prema zatvorenicima u iranskim zatvorima“.

EU podseća Iran na njegove međunarodne obaveze prema Bečkim konvencijama o diplomatskim i konzularnim odnosima i odbacuje „iransku praksu proizvoljnog pritvaranja stranih državljana, uključujući lica sa dvojnim državljanstvom“, i poziva Iran da prekine uznemirujuću praksu „pritvaranja nevinih stranih civila u cilju ostvarivanja političke koristi“.

EU u saopštenju osuđuje i smatra neprihvatljivom bilo kakav vid iranske vojne podrške, uključujući isporuku bespilotnih letelica Rusiji.

EU takođe ponavlja svoju jasnu odlučnost da Iran nikada ne sme da razvije ili nabavi nuklearno oružje i podseća na iranske međunarodne obaveze.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.