U trendu

EU isporučila Ukrajini opremu za sajber laboratoriju

BRISEL – EU je finansirala i isporučila opremu za sajber laboratoriju, bezbednosni softver i hardver ukrajinskim oružanim snagama, kao deo podrške Ukrajini u okviru Evropskog mirovnog fonda, saopštila je danas služba EU za spoljne poslove.

Uz ovu podršku, kako se navodi, Ukrajina može da gradi i dalje razvija kapacitete sajber odbrane svojih oružanih snaga za otkrivanje upada u informacione sisteme, suočavanje sa sajber napadima i jačanje ukupnih kapaciteta u oblasti sajber bezbednosti.

Ova sajber laboratorija će biti mesto obuke za testiranje i jačanje praktičnih veština vojnih profesionalaca za sajber odbranu sa realističnim virtuelnim scenarijima i simulacijama u realnom vremenu koje pomažu da se brže i efikasnije identifikuju, prate i zaštite od budućih sajber napada.

Pre godinu dana, 15. decembra 2021 godine, EU je usvojila odluku o pomoći u okviru Evropskog mirovnog fonda za podršku ukrajinskim oružanim snagama u vrednosti od 31 milion evra, uključujući i sajber odbranu.

Evropski fond za mir je vanbudžetski instrument koji ima za cilj jačanje sposobnosti Unije da spreči sukobe, izgradi mir i ojača međunarodnu bezbednost u okviru Zajedničke spoljne i bezbednosne politike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar