EU lideri 25. i 26. marta o raspodeli vakcina

BRISEL – Lideri EU razgovaraće o koordinaciji u borbi protiv kovid-19, uključujući i raspravu o distribuciji vakcina unutar EU, na samitu zakazanom za 25. i 26. mart, saznaje Tanjug u Briselu.

Izvori iz Brisela potvrdili su da je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel dobio pismo lidera Austrije, Češke, Bugarske, Slovenije i Letonije, kojima se večeras pridružila i Hrvatska, u kome se traži debata o raspodeli vakcina protiv kovid-19 unutar bloka nakon što se Austrija požalila da se doze vakcina ne raspoređuju ravnomerno među državama članicama, uprkos dogovoru unutar bloka da se to učini prema broju stanovnika.

Ovo pitaje će biti uvršeno na agenda martovskog samita, a predlog Mišela je da se ovoga puta samit održi ”fizički” u Briselu, uz prisutvo svih lidera bloka.

Pismo je istovremeno poslato i predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.

Komisija je u pisanom saopštenju večeras poručila da se ”slaže da je najpravednije rešenje za dodelu doza vakcina na osnovu proporcionalnog broja stanovništva svake države članice” i da je to bio i njen predlog za sve ugovore o avansnoj kupovini vakcina.

”Države članice odlučile su da odstupe od predloga Komisije dodavanjem fleksibilnosti koja omogućava dogovor o različitoj raspodeli doza, uzimajući u obzir epidemiološku situaciju i potrebe za vakcinacijom svake zemlje. Prema ovom sistemu, ako država članica odluči da ne pristupi proporcionalnoj raspodeli, doze se preraspodele među ostalim zainteresovanim državama članicama“; navodi se u saopštenju Komisije.

EK dodaje da je na državama članicama da nađu sporazum ako žele da se vrate proporcionalnoj osnovi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.