U trendu

EU lideri ukazali na važnosti normalizacije odnosa BGD i PR

BRISEL, 24. juna ( Tanjug) – Lideri EU 27 na samnitu u Briselu usvojili su zaključke o Zapadnom Balkanu kojima pozivaju na „ubrznaje procesa pristupanja“, „unapređenje postepene integracije“ EU i regiona, ali i naglašavaju važnost napretka u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine
U zaključcima usvojenim u četvrtak, prvog dana samita u Briselu navodi se da Evropski savet „potvrđuje hitnost postizanja opipljivog napretka u rešavanju otvorenih bilateralnih i regionalnih sporova“ na Zapadnom Balkanu, izmeđuostalog i „kroz dijaloga Beograda i Prištine, a u cilju „normalizacije odnosa Srbije i Kosova“.
Tekst zaključaka ponavlja „nedvosmiselnu podršku EU perspektivi članstva Zapadnog Balkana“, ali i podseća na značaj reformi na Zapadnom Balkanu, prvenstveno u oblasti vladavine prava, a posebno onih koji se odnose na nezavisnost i funkcionisanje pravosuđa i borbu protiv korupcije.
Partneri iz regiona se pozivaju i da garantuju „prava i jednak tretman pripadnika manjina“.
Evropski savet poziva na „brzo rešavanje preostalih otvorenih pitanja“ u razgovorima između Sevrene Makedonije i Bugarske, a u cilju pokretanja pristupnih pregovora bez daljih odlaganja.
Naglašava se i „spremnost Evropskog saveta da odobri status zemlje kandidata za BiH“ i u tom cilju poziva Evropska komisija da predstavi izveštaj u primeni 14 ključnih prioriteta postavljenih toj zemlji.
BiH se poziva da primeni obaveze iz političkog dogovora postignutog 12. juna 2022. gdoine u Briselu, što bi „zemlji omogućilo napredak na evropskom putu“.
Nakon usvojenih zaključaka o Zapadnom Balkanu i odobrenih kandidatskih stausa za Ukrajinu i Moldaviju, EU lideri nastavljaju večeru u Briselu na kojoj će biti reči o daljoj podršci Ukrajini u ratu sa Rusijom, odnosima sa Turskom, a razmeniće se i mišljenja o predlogu francuskog predsednika, Emanuela Makrona, o formiranju evropske političke zajednice.
Petak, drugi dan samita EU, tradicionalno će biti posvećen razgovorima o Evrozoni, a liderima EU će se u Briselu priključiti i predsednica Evropske centralne banke, Kristin Lagard i predsedavajući Evrogrupe, Paskal Donahju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar