U trendu

EU: Međunarodna obaveza Kosova da formira ZSO

BRISEL – Kosovo je ušlo u ugovornu obavezu da uspostavi Zajednicu srpskih opština, a naknadana odluka Ustavnog suda ne znači da se od formiranja može odustati, poručila je danas Evropska unija.

EU, kao glavni posrednik u dijalogu Beogrda i Prištine, naglašava da se odluka Ustavnog suda Kosova iz 2015 o ZSO često pogrešno tumači.

„Sud nikada nije rekao da se Zajednica/Asocijacija srpskih opština ne može formirati. Zato se od Kosova očekuje da poštuje obaveze preuzete tokom dijaloga”, navodi se u saopštenju EU.

U Briselu ističu da je sporazum o ZSO postignut u ”dobroj volji”, uz pristanak i Beogrda i Prištine, i da taj dogovor nikada nike povučen.

„Šta više, kosovski parlement je ratifikovao Briselski sporazum iz 2013. godine i to dvotrećinskom većinom. Tim činom, Kosovo je preuzelo međunarodnu obavezu da ispuni sporazum“, zaključuju u Briselu.

U intervjuju za Tanjug, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, rekao je ranije da se očekuje da finalni sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa reši sva otvorna pitanja između dve strane, uključujući i već postignuti dogovor o formiranju ZSO.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.