EU nabavlja još 2 milijarde vakcina za sledeće faze pandemij

BRISEL, 12. aprila ( Tanjug) – EU će biti potrebne dodatne dve miljarde doza vakcina protiv Kovid -19 od 2022. godine i nadalje, saopštila je Evropska komisija.

Bugarski premijer Bojko Borisov navodi da je već dogovoreno potpisivanje ugovora o nabavci dodatnih 900 miliona doza Fajzer vakcine i to po višoj ceni u odnosu na prvobitne ugovore.

U Briselu potvrđuju da su da su već pokrenuti ugovori za nabavku dodatnih doza vakcina koje će se iskoristiti za ”sledeće faze pandemije”.

”Moramo da budemo spremni za činjenicu da postoji potreba za drugom revakcinom, potreba za odbranom od novih sojeva virusa, kao i potreba za budućnom vakcinacijom dece i tinejdžera”, kaže potrparol Komsije Stefan de Kersmeker.

Kersmaker kaže da je u EU ”identifikovna” potreba od skoro 2 miljarde doza kako bi se suočilo sa predstojećim izazovima i da je u konsultaciji sa zemljama članicama pokrenuto potpisivanje novih ugovora.

U EK nisu želeli da komentarišu navode bugarskog premijera o višoj ceni vakcine kompanije Fajzer, uz konstataciju da se ne mogu iznositi detalji ugovora niti da se mogu upoređivati prethodni ugovori koji si podrazumevali i ”ulaganje u razvoj vakcine” sa novim nabavkama.

Borisov je, inače, rekao da je cena Fazjer vakcine skočila sa početnih 12 evra na 19,5 evra za poslednju narudžbinu od 900 miliona doza.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.