EU: Neprihvatljivo zastrašivanje i zatvaranje novinara u Belorusiji

Zastrašivanje i osudjujuće presude novinarima u Belorusiji je „neprihvatljivo“ i „mora prestati“, izjavio je danas portparol šefa evropske diplomatije Žozepa Borela (Josep Borrell) povodom novog sudjenja novinarima u Minsku.

„Svedoci smo kontinuiranog zastrašivanja koje je eskaliralo ove nedelje, ne samo presudama (dvema novinarkama) Katerini i Dariji, već i pretresima kuća aktivista ili članova civilnog društva, branilaca ljudskih prava, sindikata i odredjenog broja novinara. Još jednom, to je neprihvatljivo“, rekao je portparol Peter Stano.

EU „osudjuje sve napade na novinare“, rekao je on i pozvao vlasti da novinarima dozvole da rade svoj posao. „Katerina i Darija su u stvari osudjene zbog obavljanja svog posla, novinarskog posla“, istakao je portparol Stano.

„Ovo je samo još jedna od poteza beloruskih vlasti kako bi ograničile slobodno kretanje informacija“, dodao je Stano.

O nastavku represije u Belorusiji biće reči u ponedeljak na sastanku šefova diplomatije EU u Briselu.

EU je već sankcionisala beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, njegovog sina i 53 najbliža saradnika uključujući ministre i šefove policije za koje je utvrdjeno da su odgovorni za represiju na demonstracijama nakon predsedničkih izbora 9. avgusta koje je EU opisala kao „nameštene“.

Još jednoj novinarki Katerini Borisevič, koja radi za nezavisni sajt Tut.bi, i 37-godišnjem lekaru Artiomu Sorokinu sudi se, a preti im tri godine zatvora zbog „otkrivanja medicinskih podataka“ povodom objavljivanja članka koji je u suprotnosti sa zvaničnom verzijom o smrti demonstranta Romana Bondarenka.

Peter Stano osudio je i dvogodišnje zatvorske kazne izrečene Dariji Čulcovoj i Katerini Bahvalovoj, novinarkama opozicionog kanala Belsat, sa sedištem u Poljskoj.

One su uhapšene 15. novembra u stanu iz kojeg su snimale razbijanje demonstracija organizovanih zbog smrti Bondarenka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.