EU o imenovanju Grenela: Dobrodošla pomoć EU

BRISEL, 4. oktobra ( Tanjug) – Evropska unija imenovanje američkog ambasadora u Nemačkoj Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine vidi kao dobrodošlu pomoć, ali ističe da se zna ko vodi dijalog.

„SAD su značajno doprinele našem poslu na Zapadnom Balkanu, pogotovo uspehu Dijaloga Beograda i Prištine. SAD i EU dele snažan interes u pogledu stabilnosti i napretka Zapadnog Balkana. Zato se i nadamo nastavku bliske saradnje sa SAD“, istakla portparolka EU Maja Kocijančić u pisanom odgovoru na pitanje Tanjuga .

Kocijančić kaže da Brisel očekuje nastavak uspešne saradnje sa Vašingtonom na pitanju dijaloga Beograda i Prištine.

Zvaničan stav EU ostaje da je svaka pomoć dobrodošla, ali da se zna ko ima mandat da vodi pregovore Beograda i Prištine.

U Briselu tako ponavljaju isti odgovor koji je EU imala prilikom imenovanja Metjua Palmera za specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan.

”Pozdravljamo svako angažovanje u cilju podrške dijalogu kome posreduje EU bilo da ono dolazi od strane zemlja clanica, medunarodne zajednice i posebno od SAD”, porucila je tada Kocijancic.

Ni u diplomatskim izvorima u Briselu ne žele da ulaze u detalje oko imenovanje Ricarda Grenela kao specijalog izaslanika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine.

Navodi se da je to ”interno pitanje” Vašingtona odnosno Stejt Departmenta i Bele kuće.

”Da li će ovo imenovanje doprineti ili ne to sad ne možemo da znamo, ali pokušavamo da to vidimo kao nastavak angažovanja SAD na visokom nivou”, ocenjuju u brisleskim diplomatskim krugovima.

U trenutku kada SAD imaju već dva specijalna predstavnika za Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine, u Briselu kažu da do imenovanja novog šefa EU diplomatije, što se ocekuje 1. novembra, neće biti poznati dalji koraci EU kao glavnog posrednika u dijalogu.

Upitani za bilo kakav plan u pogledu nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu navode da je prvo neophodno da se održe izbori na Kosovu, da se formira vlada u Prištini, a zatim sprovedu odluke koje su tražene od strane EU odnosno da se ukinu takse.

”Tek onda možemo poceti sa pripremama za dijalog. A plan je kao i do sad: nastavak rada na bazi UN mandata i olakšavanje dijaloga”, zakljucuju u EU krugovima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.