U trendu

EU odobrila potpisivanje ugovora Fronteksa sa S. Makedonijom

BRISEL – Savet EU danas je odobri potpisivanje dogovora Fronteks za granično upravljanje između Severne Makedonije i Unije.

Ugovor sa Fronteksom u regionu imaju Srbija, Albanija i Crna Gora, a Severna Makedonija je skoro tri i po godine bila suočena sa vetom Bugarske zbog makedonskog jezika.

Bugarska ne priznaje makedonski jezik kako poseban i blokirala je ovaj ugovor između Unije i Severne Makedonije od juna 2019. godine.

Zvanična Sofija je tražila da svi ugovori EU – Severna Makedonija budu potpisani sa formulom „makedonski jezik prema Ustavu Severne Makedonije“, sa čim se ova zemlja nije slagala, pa nije mogla da zaključi ugovor sa Fronteksom.

U junu, kad je Unija počela pregovore za članstvo za Severnom Makedonijom i na predlog Francuske, koja je u to vreme predsedavala Unijom, Bugarska je prihvatila francuski predlog i dopustila potpisivanje ugovora.

Francuski predlog predviđa da Bugarska priloži svoju unilateralnu deklaraciju na sve dokumente EU u kojima se spominje makedonski jezik.

Današnja odluka Saveta treba da bude odobrena od Evropskog parlamenta, a zatim i od makedonskog Sobranja. Oficijalno potpisivanje ugovora između Severne Makedonije i Fronteksa predviđeno ke do kraja meseca.

Vit Rakušan, ministar za unutrašnje poslove Češke, koja predsedava Savetom EU, pozdravio je odluku i izjavio da je ovaj ugovor važan korak za tesnu saradnju između dve strane i da će to omogućiti da Fronteks pruža konkretnu pomoć na granici Severne Makedonije sa zemljama članicama Unije.

On je istakao da se Unija i Zapadni Balkan susreću sa zajedničkim izazovima u migraciji i jedini način da se to reši jeste saradnja.

Ova saradnja se odnosi na pomoć u migraciji i borbi protiv nelegalne migracije, a Fronteksova uloga je da pojača kontrole i bezbednost na granicama.

Severna Makedonija je prva zemlja koja potpisuje novi model ugovora sa Fronteksom.

Ova agencija Unije je bila izložena oštrim kritikama nevladinih organizacija iz Unije zbog narušavanje ljudskih prava migranata.

Osim toga, prethodno rukovodstvo Fronteksa, na čelu sa Francuzom Fabrisom Ledžerijem, bilo je optuženo za „zatvaranje očiju“ pred nezakonitim proterivanjima migranata u Egejskom moru, kao i za dogovor sa grčkim vlastima da daju usklađenu verziju događaja Evropskoj komisiji.

Direktor Ledžeri je bio primoran da u aprilu da ostavku.

U novi model su uključene odredbe koje se odnose na fundamentalna prava migranata i poštovanje ljudskih prava.

U narednom periodu Fronteks treba da ponudi i Srbiji, Albaniji i Crnoj Gori da potpišu anekse novog modela ugovora za upravljanje granica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar