U trendu

EU pokrenula proceduru sankcionisanja Lukašenka i njegovog sina (FOTO)

Evropska unija je danas pokrenula proceduru sankcionisanja beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, njegovog sina Viktora i 13 zvaničnika odgovornih za represiju u toj zemlji, saznaje se iz diplomatskih izvora u Briselu.

Ambasadori 27 zemalja članica EU su danas posle podne dali „zeleno svetlo“ za zabranu izdavanja viza i zamrzavanje imovine beloruskog predsednika i 14 zvaničnika, a pokrenuta je i pisana procedura koja omogućava vladama da potvrde tu odluku i da ona bude objavljena u službenom glasniku EU, rekli su ti izvori.

Ta mera će omogućiti blokiranje imovine predsednika Lukašenka i njegovog sina u Evropskoj uniji. Prema portalu EU Obzerver, Lukašenkova porodica ima udela u dve kompanije za promet nekretninama na Kipru.

Zamrzavanje imovine obuhvata i blokiranje bankovnih računa i konfiskaciju imovine sankcionisane osobe ili entiteta i zamrzavanje imovine preduzeća pod kontrolom te osobe.

Odluka o sankcionisanju predsednika Lukašenka i njegovih saradnika doneta je na sastanku ministara spoljnih poslova EU 12. oktobra zbog „odbijanja beloruskih vlasti da stupe u bilo kakav dijalog sa opozicijom“ koji osporava rezultate predsedničkih izbora, objasnio je šef evropske diplomatije Žozep Borel.

EU ne priznaje rezultate predsedničkih izbora od 9. avgusta na kojima je ponovo izabran Lukašenko.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.