U trendu

EU: Poljska i Letonija da pomognu migrantima na granici BLR

VARŠAVA – Evropski sud za ljudska prava zatražio je od vlada Poljske i Letonije da intervenišu radi pružanja pomoći migrantima koji su se zadržali na beloruskoj granici.

Sud je zatražio da poljske i letonske vlasti svim migrantima „obezbede hranu, vodu, odeću, odgovarajuću medicinsku negu i, ako je moguće, privremeno sklonište“, prenosi agencija Rojters.

Portparol letonskog ministarstva spoljnih poslova je izjavio da će sarađivati u vezi sa zahtevom suda.

Sudbina migranata postala je deo šireg spora između Evropske unije i Belorusije, a grupe kao što je poljska dobrotvorna organizacija za izbeglice „Ocalenie Foundation“ sve su zabrinutije za njihovo blagostanje.

Ta fondacija je komunicirala sa grupom od 32 migranta na beloruskoj strani granice sa Poljskom, da bi ubrzo saznala da je njih 25 u lošem stanju, a 12 teško bolesnih.

Rečeno je da od utorka nemaju vodu za piće i da nemaju šta da jedu.

„Pedesetdvogodišnja gospođa Gul uskoro će umreti pred svojih petoro dece. Spasavanje je potrebno ODMAH“, objavljeno je na Tviteru.

Rečeno je da je žena iz Avganistana i da su sa njom dvojica sinova i tri ćerke, od kojih najmlađa ima 15 godina.

Osim toga, 41 irački državljanin „zaglavljen“ je na granici Letonije i Belorusije, javila je novinska agencija BNS.

Poljska i druge zemlje EU, Litvanija i Letonija, izvestile su o naglom porastu broja migranata iz zemalja poput Avganistana i Iraka koji pokušavaju preći njihove granice.

Evropska unija optužuje beloruskog predsednika Aleksandra Lukasenka da je organizovao dolazak hiljada ljudi na granice članica EU, u znak odmazde zbog sankcija uvedenih protiv te bivše sovjetske republike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.