U trendu

EU pooštrava vizna pravila za beloruske državne zvaničnike

BRISEL – Evropska unija pooštriće vizna pravila za beloruske državne zvaničnike, rekla je danas evropska komesarka za unutrašnje poslove i migracije Ilva Johanson, a u znak odmazde zbog, kako je rekla, agresivnih napora Minska da destabilizuje blok prebacivanjem ilegalnih migranata.

Kako navodi Rojters, Evropska unija optužuje beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka za naglo povećanje broja migranata koji prelaze granicu Belorusije sa članicama bloka Poljskom, Litvanijom i Letonijom.

Do ovog povećanja broja migranata došlo je nakon što je EU uvele sankcije Minsku zbog kršenja ljudskih prava i izbora za koje se smatraju da su namešteni.

„Imamo agresivan režim, Lukašenko koji zapravo gura migrante do evropske granice kako bi destabilizovao Evropsku uniju“, rekla je komesarka Johanson novinarima, prenosi Rojters.

Johanson je istakla da podaci Europola pokazuju da 90 odsto onih koji pristižu u blok, usput krijumčare ljude, te je predlog državama EU da se pojača borba protiv takvih trgovaca ljudima.

Za Belorusiju je rekla da je potrebno pooštravanje viznih procedura za državne zvaničnike, ali ne i za obične građane Belorusije.

„Ono što sada vidimo je očajni Lukašenko“, rekla je ona.

„Ovo je režim koji je svom narodu uskratio slobodne i poštene izbore. Ovo je režim koji stavlja političku opoziciju u zatvor. Ovo je režim koji sada koristi nedužne ljude u činu agresije. Ovo nije režim sa kojim bismo trebali da sarađujemo,“ poručila je Johanson.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.