U trendu

EU poslala posmatračku misiju izbornog procesa na KiM

BRISEL – Evropska unija je, na poziv predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija, na Kosovo poslala posmatračku misiju, koja će pratiti izborni proces i prevremene parlamentarne izbore u južnoj srpskoj pokrajini.

Odlazeća šefica diplomatije EU Federika Mogerini za vođu Posmatračke misije Evropske unije izbora na Kosovu (EOM) imenovala je Violu fon Kramon-Taubadel, saopšteno je na sajtu Evropske komisije.

„Kosovo ostaje politički prioritet EU i slanje EOM za predstojeće prevremene parlamentarne izbore potvrđuje našu stalnu angažovanost i posvećenost podršci demokratskog procesa na Kosovu“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, Mogerinijeva je izrazila uverenje da će slanje EOM pod rukovodstvom Kramon-Taubadelove doprineti „inkluzivnim, verodostojnim i transparentnim izborima“.

Ona je istakla da je neophodno da se u izbornom procesu angažuju sve uključene strane i zajednice i da daju svoj glas za budućnost Kosova.

„Ovi izbori se dešavaju u bitnom trenutku za Kosovo, kada ono treba da se odlučno kreće u pravcu napretka na evropskom putu, reformama i normalizaciji odnosa sa Srbijom“, naglasila je Mogerinijeva.

Šefica posmatračke misije Kramon-Taubadelova izjavila je da veruje da je za EU važno da nastavi da prati izbore na Kosovu, kao i da će misija kojom rukovodi doneti značajn doprinos predstojećim izborima.

„Velika je čast za mene da vodim ovu EOM i prihvatila sam ovaj zadatak sa velikim osećajem odgovornosti“, kazala je ona.

Kako se dodaje u saopštenju, posmatračka misija EOM je sa sedam članova doputovala u Prištinu 7. septembra i tamo će ostati do kraja izbornog procesa.

Kasnije u septembru posmatračkoj misiji EU će se pridružiti još 18 „dugoročnih“ članova, koji će biti raspoređeni širom KiM, dok će se tokom same izborne nedelje EOM pridružiti još 36 „kratkoročnih“ posmatrača.

(Tanjug)

Napišite komentar