U trendu

EU potvrdila susret Lajčaka sa Vučićem i Kurtijem u Berlinu

Portparol Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano potvrdio je da će specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak u sredu u Berlinu imati zajednički sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Pre ovog susreta kosovski premijer, a potom i srpski predsednik imaće odvojene sastanke sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

„Na poziv kancelara Šolca, specijalni predstavnik EU Lajčak će takodje otputovati u Berlin kako bi se sastao sa kancelarom, a potom i održao odvojeni neformalni sastanak sa predsednikom Vučićem i premijerom Kurtijem“, naveo je Stano.

On je u pisanom odgovoru dodao da ovaj susret ima sa cilj podršku dijalogu o normalizaciji odnosa koji vodi EU, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

To će biti prvi susret Vučića i Kurtija nakon jula prošle, kada su su sastali u okviru briselskog dijaloga.

Premijer Kosova i srpski predsednik su se sastali u dva navrata prošlog leta medjutim oba susreta su okončana medjusobnim optužbama i nisu doveli do rezultata.

Miroslav Lajčak je nedavno u intervju za RSE potvrdio da će sazvati novu rundu na najvišem politčkom nivou jedino kada bude imao naznaka da su Kurti i Vučić spremni da se oko nečeg dogovore.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.