U trendu

EU pozdravila veoma velik odziv birača na izborima u Turskoj

Predsednici Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen) i Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) pozdravili su danas „veoma jak odziv“ na nedeljnim poslaničkim i predsedničkim izborima u Turskoj i to ocenili kao „pobedu“ demokratije.

Još se čekaju konačni rezultati predsedničkih i parlamentarnih izbora, a odziv birača je bio gotovo 90 odsto.

„Veoma jak odziv birača na ovim izborima je zaista dobra vest… To je jasan znak da je turski narod posvećen ostvarivanju svojih demokratskih prava“, rekla je na konferenciji za novinare Ursula fon der Lajen pored Šarla Mišela koji je takođe „čestitao građanima Turske“.

U Turskoj će prvi put verovatno biti i drugi krug predsedničkih uzbora, 28. maja, u kojem će biti sadašnji predsednik Redžep Tajip Erdogan i njegovog glavni protivnik, Kemal Kiličdaroglu.

„Međutim, izbori nisu završeni. Moramo da sačekamo da vidimo rezultate drugog kruga, a mi to veoma pažljivo pratimo“, rekla je predsednica Evropske komisije i dodala da je Turska „važan partner“ EU.

EU održava teške odnose sa Turskom Redžepa Tajipa Erdogana, čija je zemlja suštinski partner Unije, posebno u oblasti kontrolisanja migracija.

Kiličdaroglu, na čelu saveza šest opozicionih partija, u svom programu se obavezao na vladavinu prava navodeći da je cilj „punopravno članstvo“ u EU.

Turska, članica NATO-a, zvanično je kandidat za EU, ali su već nekoliko godina u zastoju pristupni pregovori formalno započeti 2005. godine.

Angažovanje Turske u evropskim integracijama datira od 1959. godine i obuhvata Sporazum o pridruživanju iz Ankare (1963.) za progresivno uspostavljanje Carinske unije konačno uspostavljene 1995. godine. Turska je 1987. godine podnela zahtev za pridruživanje tadašnjoj Evropskoj ekonomskoj zajednici, a 1999. proglašena je kvalifikovanom za pridruživanje EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar