EU poziva Bajdena da vrati u normalu odnose Brisela i Vašingtona

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je novoizabranog predsednika SAD Džozefa Bajdena da dodje u posetu Briselu nakon što stupi na dužnost i vrati u normalu transatlantske odnose, narušene u prethoddne četiri godine, u vreme aktuelnog šefa Bele kuće Donalda Trampa.

„Sada je vreme da udružimo snage. U svetu koji se menja, naše partnerstvo će biti značajnije nego ikad pre za zaštitu naših gradjana, obnovu naših ekonomija, zaustavljanje globalnog zagrevanja i za stvaranje bezbednijeg sveta“, naveo je Mišel u izjavi posle današnjeg telefonskog razgovora s Bajdenom.

Mišel je dodao da će „EU i SAD uvek imati veći uticaj kada zajedno preduzimaju korake“.

EU se često žalila da Tramp doprinosi pogoršanju odnosa dve strane, a sada se nada da transatlantske veze mogu da budu vraćene na nivo iz vremena administracije Baraka Obame, kada je Bajden bio potpredsednik SAD.

Brisel i Vašington su se prethodnih godina sporili oko najvažnijih pitanja, od trgovine i bezbednosti do borbe protiv klimatskih promena.

Tramp je Evropljane najviše razočarao uvodjenjem taksi na uvoz robe iz EU i napuštanjem Pariskog sporazuma o klimi i medjunarodnog nuklearnog sporazuma velikih sila i Irana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.