U trendu

EU pozvala članice na snažniji pristup majmunskim boginjam

BRISEL – Evropska komisija pozvala je danas 27 članica EU da preduzmu snažniji i koordinisaniji pristup majmunskim boginjama sada kada ih je Svetska zdravstvena organizacija proglasila globalnim zdravstvenim urgentnim stanjem.

U pismu ministrima zdravlja evropska komesarka za zdravlje Stela Kirijakides navela je da je Evropska unija epicentar otkrivenih slučajeva i da države treba zajedno da rade na kontroli izbijanja ovog virusa, prenosi Rojters.

Kirijakides je pozvala ministre da povećaju nadzor i prijavljivanje slučajeva, traženje kontakata i izolaciju, vakcinaciju i jasnu komunikaciju o rizicima.

Navodi se da su majmunske boginje virus koji obično izaziva blage simptome, uključujući groznicu, bolove i gnojne lezije na koži, te da se oporavak obično očekuje nakon dve do četiri nedelje.

Virus je prvi put identifikovan kod majmuna, prenosi se uglavnom bliskim kontaktom i tipičan je za Afriku.

Nakon prvih izveštaja o evropskim slučajevima u maju broj slučajeva je narastao na više od 16.000 u 75 zemalja.

Kirijakides je naglasila da članice EU treba da prijave podatke o slučajevima Evropskom sistemu nadzora, ažurirajući informacije kako bi potpuniji podaci postali dostupni.

Rojters ističe da je EU nabavila 160.000 doza vakcina od danske biotehnološke kompanije „Bavarian Nordik“, a Kirijakides je pozvala zemlje EU koje nisu potpisale odgovarajući ugovor da to učine što pre kako bi osigurale isporuke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar