U trendu

EU prati slobodu izraĹžavanja na Zapadnom Balkanu

PODGORICA – Evropska unija nastaviće da prati posvećenost slobodi izraĹžavanja na Zapadnom Balkanu i „glasno će govoriti“ protiv njenog ugroĹžavanja, kao i napada na medije i novinare, poručio je ĹĄef odseka za Zapadni Balkan u Evropskoj sluĹžbi sa spoljne poslove Eduard Auer.

Auer je u pismu Medijskoj asocijaciji Jugoistočne Evrope poručio da će EU nastaviti da pruža podršku zaštiti i promovisanju slobodnog, pluralističkog i profesionalnog medijskog okruženja.

Njegovo pismo, koje je poslao u ime predsednika Evropskog saveta i Evropske komisije, odgovor je na inicijativu Medijske asocijacije čelnicima EU, podnete u maju, kojom je traženo jačanje monitoringa slobode medija na Zapadnom Balkanu.
Auer je, navodi se u saopštenju Medijske asocijacije, u pismu istakao da je sloboda medija značajno pitanje za zemlje članice EU.

Podsetio je da je na samitu EU – Zapadni Balkan u Sofiji usvojena deklaracija u kojoj je navedeno da civilno druĹĄtvo i mediji imaju ključnu ulogu u procesu demokratizacije, te agenda koja predviđa konkretnu podrĹĄku EU jačanju vladavine prava i dobrom upravljanju u ovom regionu.

On je dodao i da je u zaključcima Evropskog saveta u vezi sa procesom proširenja, koji su usvojeni u junu, navedeno da situacija u pogledu slobode izražavanja i nezavisnosti medija i dalje predstavlja izrazito ozbiljan problem koji treba rešiti, te da je poterbno preduzeti konkretne korake kako bi se izbegla zastrašivanja novinara, pretnje i napadi na njih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.