U trendu

EU: Pravni postupak protiv VB zbog nepoštovanja Bregzita

BRISEL – Evropska unija saopštila je danas da pokreće pravni postupak protiv Velike Britanije, tvrdeći da ona ne poštuje uslove sporazuma o povlačenju iz EU i krši međunarodno pravo.

EU sa 27 država članica protivi se tome da Britanija jednostrano produži grejs period nakon 1. aprila, a koji se odnosi na trgovinu na irskom ostrvu, gde EU i Velika Britanija dele kopnenu granicu i gde je uspostavljen poseban trgovinski sistem.

Ovo je još jedno pogoršanje odnosa između dve strane otkako je 1. januara završen prelazni period, preneo je AP.

Sporovi su se kretali od borbe za vakcinama, punog diplomatskog priznavanja EU u Britaniji do uslova o sporazumu o izlasku iz EU.

Britanija je prošle sedmice saopštila da odlaže uvođenje provera za pojedinu robu iz EU kako bi kompanijama pružila više vremena da se pripreme za nova postbregzit pravila.

A 3. marta Velika Britanija je odlučila da jednostrano produži grejs period do oktobra za proveru robe u prometu između Britanije i Severne Irske.

Severna Irska je deo Velike Britanije, ali je nakon Bregzita ostala deo jedinstvenog tržišta robe EU da bi se izbegla „tvrda granica“ koja bi mogla oživeti nasilje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.