U trendu

EU proširila ovlašćenja svojoj misiji u Ukrajini

BRISEL – Savet EU usvojio je odluku kojom se proširuje mandat Savetodavne misije EU za reformu sektora civilne bezbednosti u Ukrajini na pružanje podrške ukrajinskim vlastima u istrazi i krivičnom gonjenju zločina počinjenih u kontekstu vojne agresije Rusije na Ukrajinu.

”Agresorski rat Rusije protiv Ukrajine grubo krši međunarodno pravo i uzrokuje velike gubitke života i povrede civila. Rusija usmerava napade na civilno stanovništvo i gađa civilne objekte, uključujući bolnice, škole i skloništa. Ovi ratni zločini moraju odmah prestati. Odgovorni i njihovi saučesnici biće pozvani na odgovornost u skladu sa međunarodnim pravom”, navodi se u Savetu EU.

U Briselu dodaju da će Misija EU sa novim ovlašćenjima pružati strateške savete i obučavati ukrajinske vlasti, obezbeđivati opremu kao i blisku saradnju sa Međunarodnim krivičnim sudom i Eurodžastom, kao i sa državama članicama koje deluju u direktnoj podršci istrazi i krivičnom gonjenju međunarodnih zločina u Ukrajini.

Savetodavna Misija EU u Ukrajini počela je sa radom 1. decembra 2014. godine sa ciljem da podrži Ukrajinu u razvoju službi bezbednosti koje jačaju vladavinu prava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar