U trendu

EU protiv upotrebe sile u pokušaju promene status kvoa u Tajvanskom moreuzu

BRISEL – Evropska unija se i dalje čvrsto protivi upotrebi sile u pokušaju da se promeni status kvo u Tajvanskom moreuzu, izjavio je danas portparol Evropske komisije Erik Mamer.

„Nastavljamo da pozivamo na mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu“, dodao je Mamer, preneo je Rojters.

Evropska unija je juče izrazila zabrinutost zbog kineskih borbenih vežbi oko Tajvana, rekavši da status Tajvana ne treba da bude promenjen silom, bilo kakvom eskalacijom, incidentima ili upotrebom sile koja bi imala velike globalne implikacije.

Kineska vojska je saopštila juče da je „spremna za borbu“ nakon što je završila trodnevne borbene vežbe velikih razmera oko Tajvana koje su simulirale zatvaranje ostrva kao odgovor na prošlonedeljno putovanje tajvanske predsednice Cai Ing-ven u SAD.

Ranije najavljene trodnevne „patrole borbene gotovosti“ zamišljene su kao upozorenje vlastima u Tajpeju, a dodaje se da su vojne vežbe slične onima iz prošlog avgusta, kada je Kina izvela raketne napade na ciljeve u morima oko Tajvana, preneo je AP.

„Trupe su spremne da se bore u svakom trenutku i da odlučno razbiju bilo koji oblik ’tajvanske nezavisnosti‘ i pokušaje stranog mešanja“, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar