U trendu

EU spremna da prihvati izbeglice iz Ukrajine i pruži pomoć

BRISEL – Evropska unija je spremna da prihvati neograničen broj izbeglica iz Ukrajine i pruži potrebnu humanitarnu pomoć, kao i makrofinansijsku pomoć u iznosu od više od milijardu evra, saopštila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ona je na brifingu u Briselu rekla da je EU spremna da obezbedi azil svim izbeglicama i odmah pruži svu humanitarnu pomoć koja je potrebna, prenosi Interfaks Ukrajina.

Predsednica Evropske komisije rekla je da ne zna koliko će izbeglica biti, ali da je EU u potpunosti spremna da ih prihvati.

Rusija je danas pokrenula, kako je navela, „specijalnu vojnu operaciju radi odbrane naroda u Donbasu“, a Ukrajina je proglasila ratno stanje.
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen prethodno je najavila da će drugi paket sankcija koje će uvesti Evropska unija teško pogoditi rusku ekonomiju i poručila da je stabilnost Evrope u pitanju.

Fon der Lajen je navela da će ovim paketom sankcija doći do porasta odliva kapitala i inflacije i da će se postepeno razoriti rusku industrijsku osnovu, prenosi Rojters.

„Ove sankcije će suzbiti ekonomski rast Rusije, povećati troškove zaduživanja, podići inflaciju, intenzivirati odliv kapitala i postupno razoriti njenu industrijsku osnovu“, rekla je ona novinarima u Briselu.

Fon der Lajen je rekla da EU ima za cilj da ograniči pristup Rusije ključnoj tehnologiji.

„Naše mere će oslabiti rusku tehnološku poziciju u ključnim područjima od kojih elita zarađuje većinu svog novca – to se proteže od visokotehnoloških komponenti do najsavremenijeg softvera“, rekla je fon der Lajen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.