U trendu

EU: Srbija napredovala, moguće otvaranje klastera

BRISEL, 4. oktobra ( Tanjug) – Srbija je ostvarila važan napredak u oblasti energetike i politike oporezivanja i ima dobre šanse za otvaranje klastera tokom slovenačkog predsedvanja, poručio je visoki EU zvaničnik.

U pripremi pred samit EU Zapadni Balkan iz EU poručuju da proširenje Unije zavisi od brzine i kvaliteta reformskog procesa i ocenjuju da je Srbija na tom putu napravila značajan napredak poslednjih meseci.

”EU razmatra da li će do kraja slovenačkog predsedvanja biti otvoreni klasteri sa Srbijom. Srbija je napredovala i oblastima konkurentnosti, inkluzivnog rasta i zelene agende”, navodi se u Briselu.

Dodaje se da je o oblasti vladavine prava kako i o usklađenosti Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel lično razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

”U međuvremnu Srbja je podigla svoj nivo uskalđenosti sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU sa 40 na 60 procennata”, navodi EU zvaničnik.

U Briselu dodaju da vrata EU nisu zatvorena, ali se do članstva ne može stići bez teških reformi, ali i političke hrabrosti za njihovo sporvođenje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.